#inrikes

Djurrättsavsnitt läggs inte upp

SVT kommer inte att återpublicera avsnittet Köttbönder & Veganer i programserien Linjen. Förra veckan berättade vi att SVT tog ner avsnittet efter några dagar men att de hade förhoppningar om att lägga upp det igen.

Bakgrunden är att programmets ansvarige utgivare, Robert Ohlsson, inte kände till att djurrättsaktivisten Ramin Winroth som medverkar i avsnittet är dömd för öppna djurfritagningar, något Ramin berättade för Linjens producent före inspelningen.

Igår fick alla medverkande beskedet via mejl. Robert Ohlsson skriver bland annat:

”Hela poängen med den här serien är att söka ett format där vi önskar hedra samtalet i en polariserad tid. Reaktionerna på episoden, som jag har mött de senaste dagarna, går dock åt ett helt annat håll. Till delar beroende på att vi redaktionellt fattat beslut som vi trodde på, men som i åtminstone ett fall inte visade sig fungera hela vägen.”

I avsnittet diskuterar tre köttbönder och tre veganer djuretiska frågor. Ramin Winroth vill inte överdriva vilka effekter ett kort opinionsprogram kan ha för djurrättsfrågan men är ändå besviken.

– Linjen gick ut på att hitta känsliga ämnen där det finns en polariserad debatt och att deltagarna skulle mötas utan kännedom om varandra på ett fördomsfritt sätt i en öppen diskussion. Att då ta bort avsnittet för att ansvarig utgivare upptäckt att frågan är polariserad på riktigt är ju inte att hedra den vision eller grundtanke man hade med programmet, säger Ramin Winroth.