Cirka 80 000 älgar beräknas bli dödade under årets älgjakt. Foto: Bryan Rodriguez
#inrikes

Dödsjakten på älgar igång

Idag börjar älgjakten i mellersta och södra Sverige. Hunt Saboteurs Sweden har förberett sig länge för att försöka förhindra dödandet.

Precis som tidigare år startar massdödandet av älgar den första måndagen i september i norra Sverige och den andra måndagen i oktober i övriga landet. Cirka 270 000 jägare förväntas delta och 80 000 älgar beräknas bli dödade.

– Det är en vedervärdig och helt menlös troféjakt, säger Richii Klinsmeister, ordförande för Hunt Saboteurs Sweden. 

Enligt Svenska Jägareförbundets statistik skadeskjuts 14 procent av älgarna.

– En tredjedel av de skadeskjutna älgarna hittas aldrig och går en helvetisk död till mötes. Så jakten innebär garanterat djurplågeri, säger Richii Klinsmeister.

Ett vanligt argument från människor som inte är veganer och djurrättare är att älgar och andra djur måste skjutas för att de inte ska bli för många och utgöra en trafikfara. Vad brukar ni svara på det? 

– Vi anser inte att det är människans uppgift att bestämma hur många älgar eller hur många av någon annan djurart det ska få finnas. Angående trafikolyckor löser man det lätt genom att sätta upp viltstängsel längs vägarna och bygga ekodukter, alltså broar för att djur ska kunna ta sig över till andra sidan vägen. Sedan vill jag tillägga att jägarna själva utfodrar djuren så att de förökar sig mer och dödar deras naturliga fiender, till exempel vargar och andra rovdjur.

Djurrättsorganisationen Hunt Saboteurs Sweden (HSS) har funnits i Sverige sedan 2017 och moderorganisationen bildades i England för över femtio år sedan. Jaktsabotörer följer ofta efter jägare och försöker göra det omöjligt för dem att döda djur men använder sig även av mindre konfrontativa metoder. Richii Klinsmeister berättar att de har gjort mycket förarbete inför årets älgjakt men vill inte gå in på några detaljer. 

– Vi kan inte vara specifika av säkerhetsskäl men självklart kommer vi att ha ett antal team ute i Sveriges skogar.

Om man vill engagera sig mot massdödandet av älgar. Vad kan man göra då?

– Alla djurvänner är varmt välkomna att organisera sig med HSS. Vill man inte det så kan man sätta ihop ett eget team och bege sig ut i skogen. Är du ensam så varför inte gå ut med hunden eller ta en svamppromenad i skogen? Finns det människor i sikte måste jägarna genast göra patron ur.

Är det lagligt att sabotera jakt? 

– Ja. Vi skyddas av den grundlagsskyddade allemansrätten och den går före jakträtten.

De senaste tiden har det varit många rapporter i medierna om saboterade jakttorn. Vad tycker ni om förstörda jakttorn? 

– Jakttorn är dödsredskap vars enda syfte är att det göra det lättare att döda. Att jakttorn elimineras från skogarna ser vi bara positivt på men det är ingenting som HSS ligger bakom eller organiserar. Snarare supporters till oss. Däremot står vi bakom alla aktivister som riskerar sin frihet i kampen för djuren.

Svenska Jägareförbundet kallar älgjakten för en ”folkfest” på sin hemsida. Hur ser du på det ordvalet? 

– Ungefär lika smaklöst som att kalla förintelsen och andra etniska rensningar för folkfest. Endast kallblodiga mördare kan kalla organiserat massmord för folkfest.

I Sverige är jakt mer folkligt än i andra länder, till exempel i England där jakt förknippas med överklassen. Hur ser du på det?

– Det stämmer dessvärre bra. I England har dessutom sabotörerna ofta lagen på sin sida då  bland annat rävjakt är förbjudet. I Sverige är jakt betydligt mer accepterat och utbrett i alla samhällsklasser men vi har märkt att motståndet ökar hela tiden och att jakt börjar ses som något fult och onödigt. 

HSS har synts en del i medierna den senaste tiden, till exempel er egen film från ett fält i Skåne där aktivister konfronterar jägare som jagar harar. Ni har fått kritik, bland annat från djurrättsaktivister, för att ni använder nedsättande ord mot jägarna och själva uppträder hotfullt. Vad säger ni om den kritiken?

– Vi fokuserar på att rädda djur och just den aktionen var mycket lyckad då sabotörerna faktiskt stoppade harjakten och inga harar dödades den dagen. Det är tyvärr väldigt vanligt att det är hätsk och aggressiv stämning vid konfrontation med jägare. Jag har förståelse för dem som tappade humöret och eventuellt sa något olämpligt. Det är fullt normalt för en djurvän att reagera starkt på djurplågeri.

HSS har även varit med i Brottsjournalen i TV4. Vad har ni fått för respons på er medverkan i det programmet?

– Vi har fått god respons. Många har hört av sig och vill bli aktiva för de vilda djuren!

I Brottsjournalen sa kriminologen Leif GW Persson att ni borde gå den lagliga vägen, alltså att ni ska försöka påverka politikerna att förbjuda jakt istället för att sabotera jakt. Vad tycker du om hans resonemang?

– Att GW inte har någon talan i frågan då han själv är en kallblodig jägare. Vi har organiserat oss autonomt just för att vi inte har någon som helst tilltro till politiker. Det är endast djurrättsaktivister som räddar djur, inte politiker. 

Att vara ute och sabotera jakt är en tidskrävande, stressande och ibland farlig form av aktivism eftersom jägarna är beväpnade. Vad är det som driver er att fortsätta?

– Kärleken till djuren. Visst är det farligt och visst finns risker men det är en mycket effektiv och direkt form av aktivism för att rädda djuren här och nu. Vi försöker minimera riskerna så gott det går med bra planering och tydliga riktlinjer för hur vi går tillväga. 

Varför maskerar ni er?

– Vi maskerar oss av säkerhetsskäl. Jägare gör ofta allt för att få reda på våra identiteter. De gånger som jägarna lyckas så hängs enskilda aktivister ut på sociala medier och inboxen är full av hat och hot från jägare och deras supporters.

Vad har ni på gång framöver förutom aktivism i samband med älgjakten? 

– Förutom våra sabotage så organiserar vi ett läger för jaktsabotörer den sista helgen i november. Ett perfekt tillfälle om man vill engagera sig med HSS eller bara lära sig vad man kan göra för de vilda djuren.