Innan rättegången mot Caroline Olofsson (längst till vänster) hölls en manifestation utanför Nyköpings tingsrätt. Foto: Martin Smedjeback
Efter rättegången hölls en demonstration i centrala Nyköping. Foto: Martin Smedjeback
Bild tagen under aktionen på Kronfågels slakteri. Foto: Slakteriinspektionen
Caroline Olofsson under aktionen mot slakteriet i Valla utanför Katrineholm. Foto: Staffan Andersson
#inrikes

Försvarar kycklingar i rätten

Rättegångarna mot de aktivister som tog sig in på Kronfågels slakteri utanför Katrineholm och filmade började idag. “Vi har moralisk rätt att göra dessa inspektioner” säger aktivisten Caroline Olofsson som var först ut i rättssalen.

Ett tiotal aktivister hade tagit sig till Nyköpings tingsrätt i morse för att följa rättegången mot Caroline Olofsson som stod åtalad för olaga intrång.

– Stämningen före rättegången var avslappnad och jag kände mycket stöd och kärlek från de andra aktivisterna som var där för att stötta mig. Jag är otroligt tacksam för deras närvaro, säger Caroline Olofsson. 

Det var i slutet av april som en handfull aktivister från gruppen Slakteriinspektionen, före detta Kycklinginspektionen, olovligt gick in på Kronfågels slakteri i Valla utanför Katrineholm, ett slakteri där 200 000 kycklingar blir slaktade varje dag. Aktivistgruppen dokumenterade verksamheten och livesände på Facebook

Aktionen gjordes inom ramen för civil olydnad vilket bland annat innebär att aktivisterna är öppna med vilka de är och är beredda att försvara sina handlingar. Caroline Olofsson erkände att hon deltog i aktionen men förnekade brott under dagens rättegång som tog cirka 15 minuter.

– Jag kände mig säker i förhöret och mitt försvar grundade sig i att vi har en moralisk rätt att göra den här typen av inspektioner eftersom insynen i våra svenska slakterier är obefintlig. Konsumenterna har rätt att veta att det är lidande och död som de köper.

Reagerade du på något särskilt under rättegången?

– Åklagaren drog en parallell till att om man tror att en kvinna blir misshandlad i sitt hem så har man inte rätt att bryta sig in och avbryta misshandeln. Jag vet inte hur lagen i sig ser ut kring just en sådan situation men jag tror att de flesta skulle tycka att det är rätt ingripa. Vad är då skillnaden mot att ta sig in i en byggnad där 200 000 individer dödas dagligen?

Caroline Olofsson är nöjd med rättegången.

– I slutpläderingen fick jag fram min poäng att vi inte bör eller har rätten att utnyttja djur. Jag fick även chansen att säga några ord om Sahara som är den enda överlevande kycklingen från den dagen vi var där. 

Sahara var en kyckling som fritogs i samband med aktionen och som idag lever på en gård där hon inte kommer att utnyttjas eller dödas. Efter rättegången berättade en av åhörarna för Caroline Olofsson att en av nämndemännen började gråta under hennes slutplädering.

– Jag såg det inte själv eftersom jag var så fokuserad på vad jag sa. Men det känns bra förstås, känns som att budskapet gick fram.

Jessica Thiel var en av aktivisterna som följde rättegången och visade sitt stöd.

– Jag hoppas att lagen ska ändras så småningom till att faktiskt skydda djuren istället för att skydda de våldsamma verksamheter som dödar djuren. Och för att det ska ske tror jag det är viktigt att visa att vi är många som vill det, säger hon.

Efteråt anordnades en kort demonstration på torget i Nyköping.

– Vi fick faktiskt spontana applåder, säger Jessica Thiel.

Åklagaren yrkade på böter för Caroline Olofsson och domen meddelas om två veckor. Rättegångarna mot de övriga aktivisterna kommer att hållas i Nyköpings tingsrätt i september och oktober.

Caroline Olofssons slutplädering:

På Kronfågel dödas 200 000 kycklingar varje dag. Det blir en miljon kycklingar på en arbetsvecka. När vi kom in på slakteriet möttes vi först av kycklingar som var tätt packade i lådor. Längre in kom deras syskon rullandes på band, för att sedan hängas upp och få halsarna avskurna. 

För en person som ser detta så sitter dessa bilder kvar i minnet för alltid. Jag kan fortfarande se blixtar av bilder på de små kropparna och blodet som rinner på golvet. Allt detta lidande och död sker helt i onödan eftersom vi idag, utan problem, kan överleva utan animaliska produkter. 

Jag önskar att vi alla kan ställa oss frågan varför det inte finns någon transparens eller insyn i de svenska slakterierna? Är det kanske för att bilder som dessa skulle kunna skada djurindustrin?

Sahara heter kycklingen som slapp undan detta helvete som kallas Kronfågel. Hon lever idag ett gott liv, fri från det systematiska djurförtrycket. Hon får leva för sin egen skull. Och det kommer jag och mina kamrater kämpa för tills det blir alla djurs verklighet.