Mjölkkonsumtionen har minskat varje år under 2010-talet. Bild: Robin Jonsson
#inrikes

Komjölken rasade på 2010-talet

Konsumtionen av komjölk har minskat med 25 procent under det senaste decenniet. Det visar siffror från Jordbruksverket.

Komjölken har länge har länge varit svensk livsmedelsindustris flaggskepp. Men det senaste decenniet har någonting hänt. Fler och fler väljer bort den vita drycken.

Statistisk från Jordbruksverket visar att svenskarna konsumerade 96 liter komjölk per person år 2010 och att motsvarande siffra för 2018 var 73 liter, en minskning med ungefär 25 procent. Statistik för 2019 har ännu inte presenterats.  

Aktivisten Michelle Berghäll som driver Facebooksidan Mjölksanningen, en sida som kritiserar mjölkindustrin, välkomnar trenden.

– Glädje är fel ord eftersom det är sorgligt och bisarrt att mjölkindustrin fortfarande existerar. Men jag känner en slags lättnad och en del hopp om att färre djur ska behöva födas in och dödas i en industri som tjänar pengar på deras kroppar, säger Michelle Berghäll.

Hon tror att minskningen beror på att människor är mer medvetna idag eftersom information om hur komjölk produceras är mer lättillgänglig än tidigare. Fler har också sett bilder på instängda kor, när kalvar separeras från sina mödrar och den brutala slakten när korna inte längre producerar lika mjölk som tidigare.

– Förr kunde Arla och andra mjölkföretag ostört ta sig in i familjers hem och i barns skolor med sina lögner utan att bli ifrågasatta. Idag har människor en helt annan bild av hur mjölkindustrin faktiskt ser ut och har lättare att ta avstånd ifrån den.

Varför har du själv engagerat dig mot mjölkindustrin?

– Jag konsumerade stora mängder mejeriprodukter under alltför många år och har därmed bidragit till djurens lidande. Så det är väl ett sätt att kunna ge tillbaka för allt jag har orsakat. Men också för att mjölkindustrin har lyckats så väl med att få samhället att tro att korna går med sina små på gröna ängar året runt.