Aktivister längs vägen utanför Scans slakteri. Foto: Liza Blomfagra
Foto: Michelle Berghäll
Foto: Michelle Berghäll
Foto: Michelle Berghäll
Foto: Michelle Berghäll
#inrikes

Maratondemo vid slakteri

Ett trettiotal personer har manifesterat utanför HK Scans slakteri i Kristianstad under fem dagar. De har bland annat talat med förbipasserande och dokumenterat grisar i transporter på väg till slakteriet.

Aktivister från Sverige och Danmark har deltagit i aktionen som inleddes i måndags och avslutas idag. Flera av aktivisterna har tältat utanför slakteriet.

Anlib ställde några frågor till Liza Blomfagra, organisatör på Skåne Pig Save som har arrangerat manifestationen tillsammans med Save Movement Sverige.

Varför gör ni manifestationen?

– För att väcka empati och intresse för djuren. Och för att ge kärlek till grisarna och dokumentera dem, säger Liza Blomfagra.

Hur har det gått?

– Vi har fått mycket positiv respons från allmänheten och haft många fina möten med grisarna. Bland annat stannade två mycket vänliga slaktbilsförare vid oss och lät oss få en stund med grisarna. Det betyder så väldigt mycket!

Vilken effekt tror du aktionen har?

– Vi har haft flera samtal med förbipasserande. Många har inte vetat något om grisindustrin och blivit förvånade över hur det fungerar. Några av dem blev också intresserade av att lära sig mer om att leva utan animalier. Folk på Facebook har reagerat med kommentarer som ”Aldrig mer griskött” och ”Nu ska jag bli vegan.”

Vad är skillnaden mellan att manifestera några timmar och flera dagar?

– Den största skillnaden är att vi är fler deltagare, har fler möten med grisar och att vi får en starkare gemenskap i och med att vi campar och träffas varje dag.

Vad har aktionen betytt för dig personligen?

– Ett lyckat evenemang där arbetet jag och min medhjälpare lagt ner under flera månader gett bra utdelning. Jag är så rörd över att så många ha deltagit för grisarnas skull.

Är det något annat du vill tillägga?

– Vi är en fredlig kärleksbaserad grupp. Vi har tillstånd för alla manifestationer och för att nyttja kommunens mark. Vi utför inget olagligt eller uppför oss på inte på något vis respektlöst mot andra, säger Liza Blomfagra.