"Jag ser ingen motsättning mellan att vara nationalsocialist och att vara djurvän" säger Per Hellman som har förlaget Back to Being.
#inrikes

Nationalsocialist ger ut kända djurrättsböcker

Per Hellman som har översatt och gett ut flera kända djurrättsböcker på det egna förlaget Back to Being är medlem i den nationalsocialistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Det kunde Anitfascistisk aktion (AFA) avslöja igår.

När Anlib ringer upp Per Hellman bekräftar han medlemskapet.

– Det stämmer att jag och min fru är nationalsocialister och medlemmar i NMR men det stämmer inte att vi skulle ha framstående roller i organisationen. Vi håller en låg profil och vi har inte heller gjort någonting olagligt, säger Per Hellman.

Back to Being har gett ut en handfull djurrättsböcker på svenska, till exempel klassikern Tomma burar av Tom Regan och nu senast Att äta etiskt av Gary Francione. Titlar som inte finns översatta på något annat förlag.

Per Hellman säger att han har varit djurrättare under en längre tid och att intresset för NMR:s ideologi har kommit de senaste åren.

– Jag ser ingen motsättning mellan att vara nationalsocialist och att vara djurvän. Tvärtom, det går hand i hand. Nationalsocialisterna på 30- och 40-talet var världsledande när det gäller djurrättsfrågor.

Hur ser du på förintelsen?

– Vi förnekar inte att det fanns läger i Tyskland men vi tror inte på en systematisk utrotning av sex miljoner judar. Det är från början sovjetisk propaganda.

Att hans medlemskap i NMR har blivit känt tänker han inte göra någon affär av. 

– Nej, jag tänker inte be om ursäkt eller ta avstånd från någonting. Tycker man att böckerna är bra så kan man fortsätta köpa. Tycker man att böckerna är bra men att det skulle vara ett problem att den som har förlaget är nationalsocialist så är det bara att avstå, säger Per Hellman.

Henrik Wig som är medförfattare till boken Djurens förintelse, en bok som drar paralleller mellan nazism och djurförtryck, blir väldigt förvånad när han får reda på att Per Hellman är nationalsocialist. 

– Va!? Han som har gett ut Tomma burar? Det var verkligen, vad ska jag säga, otippat. Väldigt ironiskt. Men det är klart, människor lyckas ju på något underligt sätt para ihop även de mest oförenliga ståndpunkter, säger Henrik Wig.

Vad menar du med ironiskt?

– Man kan tycka att djurrättens kärnvärden, alltså solidaritet med de svaga, icke-våld och medlidande, inte rimmar särskilt bra med nazismen. Dessutom innebär ju djurrättstanken, i Tom Regans tappning, att biologisk tillhörighet är oviktigt för vem som har rättigheter. För nazisterna däremot betydde biologisk tillhörighet, ras, allt.

I Djurens förintelse gör författarna upp med föreställningen att många av de högsta nazisterna, till exempel Adolf Hitler, var vegetarianer och radikala vad gäller djurs rättigheter.

– Det är inget annat än en myt, delvis en rest från Goebbels propagandaapparat.

Henrik Wig menar att nazisterna i själva verket var djupt rotade i speciesismen och att djurutnyttjandet på olika sätt tjänade som mönster för utnyttjande och dödande av människor. Människoförsök föregicks av djurförsök, jakt på människor föregicks av jakt på djur, inspiration till skapandet av ett herrefolk kom från djuravel och så vidare.

– Speciesismen och nazismen var intimt sammanflätade med varandra.

Kan du tänka dig att köpa böcker från Back to Being nu?

– Nej. Jag stödjer inga nazister. För mig är också djurrättsrörelsen till sitt väsen antifascistisk. Men djurrättsböckerna som förlaget gett ut är bra. Tack och lov kan de lånas på bibliotek eller köpas på originalspråk, säger Henrik Wig.

AFA:s avslöjande om Per och Lisa Hellman