"Det enda vi vill att besökarna ska bli förfasade över är mjölkindustrins sätt att behandla djur" säger aktivisten Michelle Berghäll. Foto: Martin Smedjeback
#inrikes

Polisanmäld för uppmaning till protester på kosläpp

Djurrättsaktivisten Michelle Berghäll har blivit polisanmäld av Arla. Orsak: Hon uppmanar till demonstrationer på kosläpp i ett inlägg på Facebook.

– Jag fick höra det av en vän och trodde först att det var ett skämt, säger Michelle Berghäll.

I inlägget, som publicerades i två slutna Facebookgrupper, skriver Michelle Berghäll att djurrättsaktivister “kommer slå ännu hårdare mot kosläppen” i år. Hon skriver också att hon hoppas att protesterna ska vara lika bra organiserade som förra året.

– Om Arla känner sig hotade av att människor kommer till kosläppen och står tysta med plakat med information om mjölkindustrin så säger det mycket om att de har något att dölja och hur sårbar deras verksamhet är.

Patrik Hansson, vd på Arla, står bakom polisanmälan.

– Vi har sett ett ökande antal aktioner i samband med våra kosläpp. Det har gjort att våra medlemmar känner en ökande motvilja att visa upp sina djur och sina gårdar, säger Patrik Hansson till tidningen ATL.

Han tycker att kosläppen ska vara ”roliga familjeaktiviteter”.

– Inte något där besökarna riskerar utsättas för hot och glåpord.

Kosläppen har blivit väldigt populära på senare år och arrangeras under april och maj med början i södra Sverige. För Michelle Berghäll är målet med protesterna inte att framföra hot.

– Det enda vi vill att besökarna ska bli förfasade över är mjölkindustrins sätt att behandla djur. Under de protester som jag har deltagit i har ingen skrikit på besökarna eller betett sig otrevligt. Inget hotfullt har heller stått på skyltarna. Däremot har aktivister fått skyltar dragna ur händerna, blivit puttade på och förföljda, säger Michelle Berghäll.

Vad menar du med att ”slå ännu hårdare mot kosläppen”?

– Att jag hoppas att fler aktivister ska komma och stå upp för djuren så att fler besökare får information som de kanske inte visste om innan, till exempel vad de stödjer när de köper mjölkprodukter. Det gör det lättare att säga nej till en industri som livnär sig på att separera kor från deras kalvar, utnyttja djurens kroppar till max och sedan skicka korna till slakteriet när de inte är lönsamma längre.

Ingen brottsrubricering är satt på polisanmälan.