I Sverige utförs redan försök på hundar och andra större djur men med Swecclim kommer verksamheten att utökas. Foto: Jo-Anne McArthur
Aktivister utanför Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Foto: Djurrättsalliansen
Djurrättsalliansen har bland annat samlat in nästan 40 000 namnunderskrifter, kontaktat medier, beställt opinionsundersökningar, startat en kampanjsida på nätet och delat ut flygblad. Foto: Djurrättsalliansen
#inrikes

Snart beslut om nytt djurförsökscenter

Flera svenska universitet vill starta ett nytt djurförsökcenter för grisar, hundar, katter och andra större djur. Nästa vecka avgör Vetenskapsrådet om 90 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar ska gå till projektet. “Vi har hopp om att kunna stoppa det här” säger Daniel Rolke från Djurrättsalliansen. 

I somras rapporterade flera medier om planerna på centret som har namnet Svenskt experimentellt kliniskt center för innovativa stordjursmodeller (Swecclim). Projektet samordnas av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala men flera svenska lärosäten är inblandade, till exempel Karolinska institutet, Uppsala universitet och Göteborgs universitet. 

Djurrättsalliansen var först med att berätta om att Swecclim ansöker om 90 miljoner kronor från statliga Vetenskapsrådet.

– Vi fick nys om det här redan i våras och beställde ut handlingar från SLU. Jag blev förvånad faktiskt, just för att det gäller försök på stora djur. Det finns en stor opinion mot sådana försök i samhället, säger Daniel Rolke på Djurrättsalliansen.

De senaste månaderna har Djurrättsalliansen bedrivit kampanjen Stoppa Swecclim. De har bland annat samlat in nästan 40 000 namnunderskrifter, kontaktat medier, beställt opinionsundersökningar, startat en kampanjsida på nätet och delat ut flygblad.

– Förra veckan var vi utanför SLU och responsen var väldigt bra. En av studenterna blev så upprörd att han hjälpte till att dela flygblad.

På SLU:s hemsida står det att centret har till syfte att “förbättra, ersätta och minska antalet djurförsök”.

– Det är en ren efterhandskonstruktion från deras sida, någonting de började säga efter att detta kom ut i medierna. I deras ansökan till Vetenskapsrådet står det någonting helt annat, till exempel att en stor del av intäkterna ska komma från att utländska forskare och olika läkemedelsföretag hyr in sig på Swecclim för att göra försök.

Det har också kommit intern kritik mot Swecclim. Mattias Öberg, docent i toxikologi på Karolinska institutet, gör samma bedömning som Djurrättsalliansen efter att ha läst ansökan.

– Det här är en ansökan som handlar om att göra fler djurförsök. Det finns ingenting som talar för att det skulle bli färre djurförsök, säger han till Sveriges radio.   

Jens Häggström, professor i smådjursmedicin på SLU, är också kritisk men har en annan ingång.

– Vi är extremt beroende av allmänhetens goda vilja. För att klara undervisningen på till exempel veterinärutbildningen behövs djurägare som kommer hit med sina djur så att vi har något att undervisa studenterna med. Om det börjar spridas att vi är en djurförsöksanläggning kommer folk att sluta komma med sina husdjur, säger han till Upsala Nya Tidning.

Djurrättsalliansen som är emot alla former av djurförsök tror att det finns en chans att stoppa centret.

– Jag har hopp om att lyckas med denna kampanj, kanske större än med andra kampanjer. Främst för att det finns ett folkligt stöd mot djurförsök på stora djur, att det handlar om skattepengar och att det finns så mycket intern kritik. Tusentals liv kan räddas om Swecclim stoppas, säger Daniel Rolke.