#inrikes

SVT tar ner debattprogram om djurrätt

Som första nyhetsmedium kan Anlib berätta att SVT har valt att avpublicera ett avsnitt i programserien Linjen på SVT Play. Avsnittet som heter “Köttbönder & Veganer” lades upp i tisdags och i programmet diskuterar tre köttbönder och tre veganer djuretiska frågor.

Robert Ohlsson, ansvarig utgivare för Linjen, tog beslutet efter att det kom till hans kännedom att en av de medverkande, Ramin Winroth, är dömd för öppna djurfritagningar med gruppen Tomma burar.

– Hela programidén är att samhällsdebatten har blivit mer polariserad och att vi ska närma oss politiskt heta frågor genom samtal. Den här faktorn skulle kunna göra att programmet genererar en polariserad debatt som inte rör sakfrågan, precis som det ju har varit de senaste månaderna. Det är just en sådan polemik vi vill komma bort från med denna programserie, säger Robert Ohlsson.

Ramin Winroth var öppen med att han har gjort öppna fritagningar i kontakter med Linjens producent inför inspelningen. Men den informationen nådde inte Robert Ohlsson förrän efter publiceringen.

– Vi gjorde ett dåligt jobb i det avseendet och är självkritiska. Vi känner att vi inte har gett alla förutsättningar i programmet och inte varit tillräckligt ärliga mot de övriga deltagarna och mot tittarna. Men jag lastar inte någon för det. Vi får ta på oss det här.

Igår kontaktades Ramin Wintroth av SVT och de föreslog att en text skulle läggas till i slutet av avsnittet där det står att Ramin är dömd för “djurrättsaktivistiskt agerande”.

– Jag blev uppriktigt förvånad faktiskt. Jag står för vad jag har gjort och jag har ingenting att dölja men jag förstår inte varför det skulle vara relevant i detta sammanhang, särskilt inte med tanke på programformatet som ju går ut på att deltagarna inte ska känna till så mycket om varandra innan, säger Ramin Winroth.

Varför är det inte relevant, tycker du?

– Jag tycker att man ger vika för den ena sidans påtryckningar. Om texten skulle läggas upp efteråt så kan det signalera att jag skulle vara mindre trovärdig än de övriga deltagarna. Jag förstår inte heller varför just jag ska hängas ut. Dessutom gick det att tolka deras förslag till text som att jag skulle ångra mig vilket jag absolut inte gör.

Efter samtalet med SVT skickade Ramin ett mejl där han skrev att SVT inte har hans medgivande att lägga upp texten efter programmet om de inte också har en text där det står hur många djur som bönderna i programmet har slaktat.

– Det kanske låter rabiat men varför är det viktigt att informera om det tidigare och inte det senare? Om SVT har som ambition att vara verkligt oberoende och neutrala borde de vara lika nyanserade och transparenta i förhållande till båda sidor i diskussionen. Jag förstår såklart att det inte är det detta handlar om, men jag känner att det är viktigt både att markera och kontrastera och sätta saker i proportion och perspektiv, säger Ramin Winroth.

Programmet avpublicerades under gårdagen men Robert Ohlsson hoppas att det ska gå att hitta en lösning.

– Nu ska vi ha en intern redaktionell process och fundera på hur vi ska gå vidare. Jag har goda förhoppningar om att vi ska kunna lägga upp programmet igen, säger han.

Texten som SVT ville lägga upp i slutet av programmet:

Ramin Winroth dömdes 2017 till en månads fängelse med fotboja för brott i samband med djurrättsaktivistiskt agerande. Efter programmet var Ramin och de två bönderna Peter Borring och Sofia Karlsson överens om att det är ”viktigt att mötas på ett civiliserat sätt och att samtalet alltid är rätt väg.”