"Jag hoppas på många givande diskussioner om djurrätt och veganism" säger Jessica Thiel, projektanställd för Vegoturnén. Foto: Victor Sjödin
#inrikes

Uppdrag: Locka studenter till veganism

En månad, 21 högskolor och universitet, 35 000 häften om veganism. Det är upplägget för Vegoturnén som började idag.

För andra året i rad åker Djurrättsalliansen till svenska högskolor och universitet för att sprida information om djurrätt och veganism. I morse klockan åtta delades de första häftena – med rubriken “Du kan göra skillnad” – ut på Stockholms universitet.

– Det känns jättekul att vara igång och vi har fått ut massvis av häften, nästan tre tusen. Flera volontärer hjälpte till, den yngsta var tolv år! Det känns peppigt att tänka på att folk just nu sitter och läser våra häften och förhoppningsvis kommer de ha en varande effekt på flera personers liv, säger Jessica Thiel, mångårig djurrättsaktivist och youtuber, som är projektanställd av Djurrättsalliansen för Vegoturnén.

Jessica Thiel kommer att vara med vid samtliga utdelningstillfällen under den närmaste månaden. Över tjugo högskolor och universitet, från Gävle i norr till Malmö i söder, ska besökas. 

– Jag var med förra året och gillar konceptet. Jag tror på att försöka nå ut till studenter, de är ofta öppensinnade och jag hoppas på många givande diskussioner om djurrätt och veganism.

En annan person som följer med på hela turnén är Victor Sjödin från den amerikanska djurrättsorganisationen Vegan Outreach. Det är en organisation som har genomfört flera studier och landat i att just flygbladsutdelningar till studenter är en av de mest effektiva formerna av djurrättsaktivism, sett till hur mycket tid aktivister behöver lägga ner, hur mycket det kostar och hur många som blir veganer.

Victor Sjödin håller till och med i workshops om hur man hur man bäst delar ut ett flygblad. Jessica Thiel berättar:

– När någon går förbi ska du ska le, ta ett steg fram, ha rak arm som du vinklar lite neråt och säga ett kort positivt budskap, till exempel att du är där för att hjälpa djuren.

Alla som vill får vara med och dela ut häften under Vegoturnén. Städer, datum och tider finns på Djurrättsalliansens hemsida och i ett evenemang på Facebook.

– Många har redan anmält sig och det är jättekul. Men man behöver inte anmäla sig, det är bara att dyka upp. Kan man bara någon timme så är man också välkommen.

För Jessica Thiel är hennes aktivism en naturlig följd av att hon själv blev vegan.

– Jag växte upp som köttätare innan jag fick upp ögonen för djurindustrin och hur vi behandlar djur. Jag önskar att jag hade fått veta det ännu tidigare. Därför brinner jag för att så många som möjligt ska få den här informationen, säger hon.