Förra årets upplaga av Vegomässan i Nacka lockade rekordmånga besökare. Foto: Djurrättsalliansen
#inrikes

Vegomässan lägger ner

Djurrättsalliansen lägger ner Vegomässan efter tolv år. Orsaken är att flera stora utställare har dragit sig ur efter Göteborgs-Postens artiklar om att volontärer på mässan ska ha haft kopplingar till hotfull djurrättsaktivism.

Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen som arrangerar Vegomässan, är besviken men ser ändå framåt.

– Det är med blandade känslor som vi har tagit det här beslutet. Givetvis är vi ledsna över att lägga ner Vegomässan men samtidigt är vi stolta över vad vi åstadkommit under den här tiden, säger han.

Vegomässans koncept har varit att blanda stora utställare som Ica och Axfood med mindre veganska företag och djurrättsorganisationer. Mässan har även haft en omfattande programverksamhet med föredrag om djurrätt och växtbaserad kost.

Förra året hölls Vegomässan på Nackastrandsmässan i Stockholm och hade 5600 besökare och 106 utställare. När den första upplagen arrangerades 2007 var det den första mässan i sitt slag i Sverige.

– Vi satsade på en helvegansk mässa i en tid när väldigt få trodde på veganism och en djurvänlig livsstil. Situationen ser annorlunda ut idag och behovet av Vegomässan är inte lika stort som tidigare vilket har gjort det lite lättare att fatta beslutet.

Varför lägger ni ner Vegomässan?

– Efter ett drev mot Vegomässan i medierna blev vi beskyllda för att ha volontärer som på sin övriga tid var inblandade i hot mot djuruppfödare. Därefter började flera utställare kontakta oss och ställa in sin medverkan. Vi har försökt in i det sista att rädda Vegomässan men det blev ohållbart då vi är en liten ideell organisation, säger Daniel Rolke.

Djurrättsalliansen har anmält Göteborgs-Posten, som skrev de första artiklarna, till Pressombudsmannen.

– Missvisande och bristfällig journalistik har genom ”guilt by association” kopplat ihop oss med hot, hat och våld, och konsekvenserna blir nu att en positiv, inkluderande och fredlig mässa, som är till för att inspirera, ställs in. Det är oacceptabelt att vi får stå till svars för, och sammankopplats med, handlingar vi öppet tar avstånd ifrån och som inte har något med vår verksamhet att göra.

Vad händer nu?

– Djurrättsalliansen har alltid haft många bollar i luften och arbetat med olika vegoprojekt. Vi har en del tankar och idéer som vi troligen kommer att gå vidare med framöver. Sedan är det ju en stor fördel att vi får mycket extra tid som vi kan lägga på att fortsätta granska djurindustrin istället.