Moderaternas partiledare Ulf Kristersson presenterade förslagen vid ett kosläpp.
Bild som Moderaterna har spridit i sociala medier i samband med utspelet.
#inrikes

M vill kartlägga ”djurrättsbrott”

Moderaterna vill skärpa straffen för lagbrott som är kopplade till djurrättsaktivism. Partiet vill också att det införs en särskild brottskod för så kallade djurrättsbrott. “Tragiskt”, tycker djurrättsaktivisten Emelie Iacobi.

Det var i helgen, i samband med ett besök på ett kosläpp i Sörmland, som moderatledaren Ulf Kristersson presenterade förslagen om hårdare tag mot djurrättsaktivister. Han förde fram att Moderaterna vill skärpa straffen för alla lagbrott som är “kopplade till djurrättsaktivism” men nämnde särskilt att olaga intrång ska kunna ge fängelsestraff och inte enbart böter.

Aktivisten Emelie Iacobi, som är aktiv i flera djurrättsorganisationer och har fritagit hönor från en djurfabrik, är kritisk.

– När djurrättsaktivister gör sig skyldiga till olaga intrång är det med största sannolikhet för att de vill dokumentera djurens situation eller för att de vill frita dödsdömda individer. Istället för att ifrågasätta de lagar som tillåter att vi föder upp och dödar kännande individer så väljer Moderaterna att lägga sitt fokus på att straffa människor som tar avstånd från det lagliga dödandet och räddar liv, säger hon.

Moderaterna vill också att det ska införas en särskild brottskod för “djurrättsbrott”, ett krav som Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har drivit under en längre tid. Bakgrunden är att vissa djurrättsaktivister begår brott i olika delar av landet men att brotten inte registreras i någon särskild kategori. Med en ny brottskod ska det bli lättare för polisen att kartlägga och att se samband.

Ulf Kristersson lyfter även fram ett annat av LRF:s krav: att rättsväsendet ska prioritera “hot och trakasserier mot lantbrukare”. Till tidningen Land Lantbruk säger Kristersson att “bönder som bedriver en laglig verksamhet inte ska behöva ha demonstranter på gårdsplanen”.

–  Moderaterna tar tydlig ställning för de som tjänar pengar på att reducera djurens kroppar till produkter. Men det är viktigt att vi är överens om att lagligt inte är synonymt med moraliskt rätt. Hade moderaterna sagt samma sak om vi byter ut kor och grisar mot hundar och katter? säger Emelie Iacobi.

Det är inte bara moderaterna som vill se skärpta straff för djurrättsaktivister. Som Anlib har berättat tidigare var justitieminister Morgan Johansson (S) inne på samma linje i riksdagsdebatter efter Göteborgs-Postens uppmärksammade granskning av djurrättsrörelsen i början av året.

–  Jag tycker tragiskt nog att det säger mycket om vårt samhälle att landets största partier vill se hårdare tag mot djurrättsaktivister. Jag kan inte låta bli att undra vad djuren har gjort för att förtjäna det här, säger Emelie Iacobi.

Statsvetaren Per-Anders Svärd, som har en bakgrund inom djurrättsrörelsen, ser Moderaternas utspel i ljuset av att högerpartier i flera länder vill se lagar som förhindrar alla former av aktivism som kan hota företagens vinstintresse.

– Varje öppning de får kommer de att försöka utvidga. Just det här utspelet riktas mot djurrättsaktivister för att man tror att man kan få stöd från uppretade Svenssons. Men i morgon kommer samma krav riktade mot klimataktivister, granskande journalister, flyktinggömmare, visselblåsare på arbetsplatser, med flera, säger Per-Anders Svärd.

Läs mer: Regeringen vill se hårdare tag efter GP:s granskning