Jonas Lundström leds ut från kycklingslakteriet efter aktionen. Foto: Staffan Andersson
#inrikes

Polisen tog aktivisters telefoner utan lagstöd

Aktivisten Jonas Lundströms mobiltelefon blev beslagtagen under Kycklinginspektionens aktion på Kronfågels slakteri. Nu får han tillbaka telefonen eftersom polisen hänvisade till ett brott, olovlig fotografering, som inte finns.

För tre veckor sedan rapporterade Anlib från djurrättsgruppen Kycklinginspektionens aktion på Kronfågels slakteri i Valla utanför Katrineholm. En handfull aktivister tog sig in på slakteriområdet och dokumenterade verksamheten.

Jonas Lundström från Örebro var inne på området men inte i slakteribyggnaden. När den första polisen kom till platsen och gick fram till honom och en annan av aktivisterna, Max Nilsson, började Jonas Lundström att filma.

– Det har jag börjat göra på rutin, för min egen säkerhet, eftersom jag vet att det är vanligt att polisen går utanför lagliga befogenheter i sina ingripanden. Det provocerade honom mycket, och han uppmanade mig att sluta filma, vilket jag vägrade. Han å sin sida vägrade ta i hand med någon av oss, säger Jonas Lundström.

Sedan leddes han och Max Nilsson ut från området och anslöt till den manifestation som pågick utanför slakteriet. Poliserna överlade och bestämde sig för att beslagta deras mobiltelefoner men inte de övriga aktivisternas telefoner. De hänvisade till brottet “olovlig fotografering”, ett brott som inte existerar.

– När jag ifrågasatte om det finns någon sådant brott fick jag höra att det visst fanns det, säger Jonas Lundström som inte blev förvånad över polisens agerande.

– För mig framstod det tydligt som en straffa-på-plats-strategi som polisen ofta använder när de blir provocerade. Liknande saker har hänt mig många gånger.

Senare ändrades brottsrubriceringen till kränkande fotografering, ett brott som handlar om att man inte får filma någon hemligt i en privat sfär, till exempel på en toalett.

Jonas Lundström gjorde en anmälan till polisen och Justitieombudsmanen men överklagade också beslaget av telefonerna. Det sistnämnda ärendet hamnade hos tingsrätten i Nyköping och i dagarna hävdes beslaget.

– Igår ringde jag till polisen i Katrineholm och de sa att de ska skicka telefonerna till mig. Vi får väl se om de är hela och så.

Hur ser du på den här historien?

– För mig är den ganska talande. Det finns centrala institutioner i samhället som genomsyras av våld, till exempel militär, polis och slakterier. De har gemensamt att mycket av deras verksamhet sker i hemlighet och inte tål en öppen granskning. Därför provocerar den här typen av aktioner och när någon filmar polisen.

Läs Anlibs reportage från aktionsdagen