Ett tiotal djurrättsaktivister hade åkt till Nyköping för att vara med under rättegången. Foto: Martin Smedjeback
"Det var lite nervöst innan rättegången men samtidigt var jag väldigt glad att få chansen att prata om djurens förhållanden och liv i ett rättssammanhang" säger aktivisten Max Nilsson. Foto: Martin Smedjeback
#inrikes

Sista rättegången för kycklinginspektörer

Fem aktivister åtalades för olaga intrång efter aktionen mot Kronfågels slakteri i våras. I torsdags hölls den sista rättegången när Max Nilsson försvarade sig själv och kycklingarna i Nyköpings tingsrätt. 

I slutet av april gick aktivister från Slakteriinspektionen, tidigare Kycklinginspektionen, in på Kronfågels slakteri utanför Katrineholm och filmade. Aktivisterna arbetar med civil olydnad vilket bland annat innebär att de är öppna med sina identiteter och beredda att försvara sina handlingar i rätten. 

Aktivisten Max Nilsson berättar om torsdagens rättegång i Nyköpings tingsrätt.

– Det var lite nervöst innan rättegången men samtidigt var jag väldigt glad att få chansen att prata om djurens förhållanden och liv i ett rättssammanhang. Det kändes bra och jag fick säga allt jag tänkte säga, säger Max Nilsson.

Ett tiotal djurrättsaktivister höll en manifestan utanför tingsrätten och var också med under själva rättegången. Efteråt anordnades en demonstration i centrala Nyköping.

– Jag är otroligt tacksam för att så många åker långa resor för att stötta mig i en rättegång. Det visar på stor solidaritet och jag är glad att få vara del av rörelse som hjälper och står upp för varandra. 

Vilket var ditt huvudargument under rättegången?

– Mitt huvudfokus var hur praxis i slakterierna bryter mot djurskyddslagen, men också hur djurskyddslagen som lag är bristfällig och inte alls skyddar djurens intressen och välmående.

Tre av de fem aktivisterna har dömts till 1 500 kronor i böter och med stor sannolikhet kommer samtliga att få samma straff. De har haft en insamling på sociala medier för att täcka böterna.

– Alla böter har täckts av insamlingen och det ökar tryggheten att genomföra en aktion när det finns en vetskap om att en får hjälp vid eventuella böter. Men det är inget en räknar med eller har som krav, vilket gör det extra fint när människor gång på gång ställer upp. 

Vilka konsekvenser kommer en fällande dom att ha för dig personligen?

– Eftersom jag inte behöver betala böterna själv ser jag, om jag ska vara ärlig, inga konsekvenser för mig personligen. Jag hamnar visserligen i brottsregistret men jag ser det inte som några problem, varken för min nuvarande eller kommande situation i livet. Jag tror att när bakgrunden till det så kallade brottet har förklarats kommer det inte vara några problem, om det skulle komma upp.

Aktionen mot Kronfågel har fått mycket uppmärksamhet. Exempelvis skrev Anlib ett reportage från aktionsdagen, ett reportage som lästes upp av åklagarna under rättegångarna mot aktivisterna.

Såhär i efterhand, hur ser du på aktionen och det rättsliga efterspelet?

– Jag och gruppen är väldigt nöjd med aktionen och vi uppnådde vårt syfte, att visa djurens verklighet i slakterier, hur det verkligen ser ut. Vi har nått ut till en bred publik på sociala medier och har fått föra djurens talan i rättssalen. Vi lyckades även störa slakteriets verksamhet under aktionen. 

Vilken effekt tror du att aktionen har haft?

– Jag tror att aktionen påverkar rutiner och säkerhetstänk på slakterierna och att materialet som vi publicerat kommer påverka allmänheten. Responsen på de videos vi lagt ut har varit väldigt bra, vi har fått mycket stöd och det är många som är upprörda över vad de ser. 

Skulle du göra om det?

– Absolut, ingen tvekan.